persoon achter leef lekker lichter

Voeding en beweging in mijn leven

Ik ben Anita Edskes en woon met mijn partner in Tricht. Ik vind het leuk om te koken, te bakken en te sporten. Maar ‘leuk’ is niet de belangrijkste reden voor mijn gezonde leefstijl, belangrijker is dat ik zelf heb ervaren en nog steeds ervaar wat een gezonde levensstijl voor je kan doen.

Pas een jaar of 15 geleden begon ik met sporten. Het bleek echter super effectief: fitter, sterker, strakker, meer ontspannen, lichter in mijn hoofd! Waarom had ik niet jaren eerder de goede adviezen om in beweging te komen ter harte genomen?

“fitter, sterker, strakker, meer ontspannen, lichter in mijn hoofd”​

Ik ben geboren met de erfelijke aandoening Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Hierdoor werden in 2012 mijn longen zo slecht dat ik continu extra zuurstof nodig had, me per rolstoel moest verplaatsen en het privilege bezat overal voor de deur te parkeren vanwege mijn invalide parkeervergunning. Ik kwam op de wachtlijst voor een longtransplantatie.

Dat ik in die tijd zoveel mogelijk heb geprobeerd gezond te eten en mezelf tot een dag voor transplantatie naar de sportschool bleef slepen om zo goed mogelijk in conditie te blijven en mijn spieren sterk te houden, heeft een essentiële bijdrage geleverd aan mijn snelle herstel toen de levensreddende dubbele longtransplantatie in november 2013 mocht plaatsvinden. En ook de vlotte revalidatie daarna is mede te danken aan mijn gezonde leefstijl.
En nog steeds merk ik dat ik me het beste voel wanneer ik gezond eet, lekker in beweging ben en sport.

Anita en Corel in museum-rolstoel

Leef

Ik kreeg een tweede kans, een nieuw leven! Dat gaf en geeft zo veel nieuwe mogelijkheden. Mijn ouders zijn goud waard, mijn partner is een rots, maar hoe geweldig is het als je weer zélf je huishouden kunt runnen?!

Op vakantie, uitgebreid recepten uitproberen in de keuken, in de tuin werken, skiën, wandelen, op hakken lopen, een opleiding doen, werken… Ik leef!

Maar ook op sportgebied werd alles anders. Het begon met een trap oplopen en enthousiast boven komen zonder naar lucht te happen. Maar ik wilde méér en een half jaar na transplantatie kon ik 5 kilometer hardlopen en ik heb inmiddels zelfs twee keer een kwart marathon meegelopen in Rotterdam.

“hoe geweldig is het als je weer zelfstandig je huishouden kunt runnen”

Sporten en gezond eten is nog belangrijker voor me geworden, want ik ben zuinig op mijn nieuwe set longen! En ik voel wat het doet met mijn energie, mijn kracht en mijn humeur.

Lekker

Het eten in het ziekenhuis vond ik vreselijk. Twee dagen nadat ik thuiskwam uit het ziekenhuis stond ik in de keuken weer mijn eigen eten klaar te maken.


Met eten bezig zijn is zo leuk. Voortdurend de balans zoeken tussen verantwoord, gezond, maar vooral lekker eten. Waarom zouden we bij lekker eten denken aan chocolade of een zak chips? Gezond eten is ook gewoon lekker!

“Gezond eten is ook gewoon lekker”

Lichter

Uitjes, concerten of sportwedstrijden bezoeken, semana santa beleven in Sevilla, een rondreis door Costa Rica of Zuid-Afrika. Het hoort allemaal weer tot de mogelijkheden en ik doe het ook!

Als voeding, beweging en ontspanning in balans zijn kun je het leven beter aan, voel je je beter, geniet je, leef je lichter! Dit wil iedereen toch?!

“voeding, beweging en ontspanning in balans”

bewegen

Naast zelf wandelen en sporten ging ik mijn enthousiasme betreft bewegen doorgeven aan dames die sporten bij ‘hart for her’, een sportschool voor vrouwen waar ik enkele uren per week ging werken. Dit is typisch een plek waar het gaat over de worsteling met eten, overgewicht, bewegen en stress. En ik ontdekte dat ik door mijn eigen ervaring en opgedane kennis anderen tips en advies kon geven over hun eet- en leefstijl.

opleiding

Ook in gesprekken met anderen zijn gezondheid, sporten en voeding vaak een belangrijk thema. En ik word enthousiast als ik het daar over kan hebben. Maar ik realiseerde me dat mijn kennis eigenlijk maar een bij elkaar geraapt zooitje was.

Dus kreeg ik zin om dat te structureren en mijn kennis uit te breiden door een opleiding te volgen. Dat werd de opleiding tot vitaalcoach. Deze bestaat uit de onderdelen bewegen, voeding en coaching.

Tijdens deze opleiding groeide de wens om al mijn nieuwe kennis niet alleen voor mezelf te houden of te beperken tot wat tips en trucs voor de mensen om mij heen, maar ik wilde een breder publiek professioneel ondersteunen op zoek naar een vitaal leven. Ik gun iedereen de voordelen van de gezonde leefstijl die ik zelf ervaar.

De beste manier voor mij om dit te doen leek me als zelfstandig ondernemer, dus inmiddels is mijn eenvrouwszaak ‘leef lekker lichter’ een feit.